Press Clipping for the e-Democracy Conference 2010

European Commision

12.09.2010 - ePractice.eu

E-Democracy Conference 2010 - 'ICT, a Driver for Improving Democracy'

The two-day e-Democracy Conference 2010 will focus on the role that ICT can play in improving democracy and transparency of public institutions.

...read more.

European Commision

12.09.2010 - eРепортер

Македонија успешен пример за е-Демократија

Македонија од денеска е домаќин на меѓународна конференција за улогата на информатичката технологија (ИКТ) во јакнење на демократијата и транспарентноста на јавните институции.

...read more.

European Commision

12.09.2010 - Ohrid News

Во Охрид меѓународна дебата за е-демократија

KонференцијатА за е-Демократија „ИКТ, ДВИГАТЕЛ НА ДЕМОКРАТИЈАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА“ќе се одржи од 12 до 14 септември, во хотелот Инекс Горица, во Охрид.

...read more.


European Commision

12.09.2010 - НЕТПРЕС

Конференција за е-Демократија во Охрид

Конференција за е-Демократија со наслов: ИКТ, двигател на демократијата и транспарентноста ќе биде одржана во Охрид од денеска до Бторник.

...read more.


European Commision

12.09.2010 - Алфа ТВ

Во Охрид почнува Конференција за е-Демократија

Во организација на Некстсенс, а во соработка со Центарот за развој на електронско управување од Љубљана денеска во Охрид започнува конференција за е-Демократија „Икт двигател на демократијата и транспарентноста“.

...read more.


European Commision

13.09.2010 - Ohrid news

Започна конференцијата за е-Демократија „ИКТ Двигател на демократијата и транспарентноста“

Воведувањето и функционирањето на Е-парламентите е неминовност која е во функција на зголемување на ефикасноста на парламентарната демократија, изјави Трајко Вељаноски...

...read more.


European Commision

13.09.2010 - КАНАЛ 5

Е-демократија во Охрид-Македонија лидер во ергионот

Целта на конференцијата е да се истакне успешниот пример и напредокот на Македонија во воведувањето на ИКТ во легислативниот процес и да се даде придонес кон одбележувањето на 15 септември - Меѓународниот ден на демократијата.

...read more.


European Commision

13.09.2010 - СИТЕЛ

Во Охрид конференција за е-Демократија

Топовите хартија во парламентот, долгите редови на шалтерите и некооперативната администрација немаат светла иднина со вовдеувањето на електронските механизми за учество на граѓаните во демократските процеси.

...read more.


European Commision

13.09.2010 - МакФакс

Вељаноски: E-Парламентот претставува јакнење на транспарентноста на Собранието

Воведувањето и функционирањето на Е-парламентите е неминовност која е во функција на зголемување на ефикасноста на парламентарната демократија, изјави Трајко Вељаноски, претседател на Собранието...

...read more.


European Commision

13.09.2010 - УТРИНСКИ ВЕСНИК

Македонија е пример за информатичка технологија во регионот

Преку ширење на информатичко-комуникациската мрежа им помагаме на институциите и им заштедуваме време и пари. - Блаж Голоб, директор на Центарот за развој на е-управување во Љубљана

...read more.


European Commision

13.09.2010 - КАЈГАНА

Вељаноски: E-Парламентот претставува јакнење на транспарентноста на Собранието

Воведувањето и функционирањето на Е-парламентите е неминовност која е во функција на зголемување на ефикасноста на парламентарната демократија, изјави Трајко Вељаноски, претседател на Собранието...

...read more.


European Commision

14.09.2010 - Сител

Македонија пример за земјите во регионот во реализацијата на е-демократија

Учесниците на конференцијата за е-демократија „ИКТ двигател на демократијата и транспарентноста“ заклучија дека прогресот што го направи Македонија е добар пример како преку нејзините искуства да напредуваат во нивните иницијативи...

...read more.


European Commision

14.09.2010 - Кирилица

Македонија ќе извезува е-демократија на други земји

Со системот за електронска комуникација што го имаме ние, со поголемата транспарентност, отвореност и ефикасност, расте довербата во демократските институции...

...read more.


European Commision

14.09.2010 - ВЕЧЕР

Макрадули: Македонија може да извезува демократија

Според Макрадули со системот што го има македонскиот Парламент и се поголемата транспарентност и отвореност расте довербата кај граѓаните кон демократските институции.

...read more.


European Commision

14.09.2010 - Balkans.com

E-Democracy Conference-ICT in Ohrid

Emphasising the successful example of FYR Macedonia in introduction of Information and Communication Technology in the legislative process is the goal of the e-Democracy Conference 2010 - 'ICT, a Driver for Improving Democracy'...

...read more.


European Commision

16.09.2010 - pep-net

Conclusions from the e-Democracy Conference 2010 held in Ohrid, Macedonia

The e-Democracy Conference 2010 welcomed 30 delegations from 15 countries. 100 participants from Parliaments, Governments and Official Journals, as well as representatives from international organizations, business sector and academia...

...read more.


European Commision

21.09.2010 - ВЕЧЕР

Со нашите решенија Македонија доби поодговорна администрација и задоволни граѓани

Решенијата за е-Влада и е-Парламент кои што ги изработува "Nextsense", успеавме да ги позиционираме како едни од најуспешните решенија за безхартиено работење во регионот, вели Кроневски.

...read more.